Aktuellt Om föreningen Bli medlem Byaloftet Om bygden Bilder Anslagstavlan

Ekhagen i Askeröd

(Klicka på bilderna för att förstora)

Välkommen till den natur- och kulturskyddade ekhagen i Askeröd.

En rest av den ursprungliga ängen som vårdats genom betning sedan hundratals år fram till början av 1980-talet.Hagen började växa igen men efter 20 års kamp med röjning och slåtter är området nu återställt.

Länstyrelsens naturvårdsenhet ger sedan några år råd och miljöstöd för röjning-slåtter-efterbete. Det finns mer än 40 gamla ekar varav flera är s.k. sparbanksekar med ett rikt liv av lavar, mossor,svampar och insekter som gynnas av att vara solbelysta. Vidare finns al, apel, ask ,benved björk, bok, hagtorn,hassel,lind,dagg o.nyponros,rönn.

Videbuskar och asp har röjts bort och antalet apel och björk begränsats och en viss gallring i övrigt för att få marken solbelyst. Inte önskvärda starkvuxna örter (hundkex-kirskål-nässlor-rävsvans-skräppor-tistlar-älgört) begränsas genom att blommorna slås av med trimmer under försommaren för att hindra fröspridningen.

Den önskvärda markfloran gynnas av slåtter i aug. med borttransport av höet och därefter bete med får. I ängen finns en rik flora bl.a. blodrot , blåklocka , daggkåpa, getrams, gulsippa, gökärt, gökblom, fibblor, förgätmigej, måra, gulplister, harsyra, humleblomster, johannesört, kabbeleka, klöver, kråkvicker, liljekonvaljer, mandelblom, midsommarblomster, nattviol, nejlikrot, näva, praktlysing, prästkrage, rödblära, slåttergubbe, skogsviol, smörblomma, smörboll (ängaboll), snärjmåra, svalört, svinrot, trädgårdsnattviol, svärdslilja, vallört, vitsippa, vårlök, vicker, åkervinda, ängsbräsma, ängskovall, ängshavrerot, ängsyra och flera gräs och några starrarter. Både orkidèn nattviol och smörboll som är fridlysta har liksom bl.a. kabbeleka nu ökat markant. Av från trädgårdar utvandrade växter finns en del lökväxter som blåstjärnor ,snödroppar och några påskliljor samt stormhatt,jätteslide.

I hagen finns mycket smådjur ,t .ex. grodor,igelkottar,fjärilar och fåglar. En del år häckar kattugglor,2005 fick de fram 4 ungar.

Välkommen ut på promenad i hagen, följ helst stigarna och undvik att ta med hundar under häckningssäsongen vår och försommar. Visa hänsyn och tänk på att det är privat mark.